mormonellenes kritikák, Spaulding kézirat

2019.12.08.
Sidney Rigdon-t, aki később Jézus Egyháza egyik vezetője lett, korábban lopással vádolták?
Ha igen, minek kellett Rigdonnak egy könyv kézirata?
Amerikában volt szájhagyomány a mormonok előjövetele előtt a távoli múltban Amerikába került zsidókról?
Az eltűnt kéziratban ilyesmiről volt szó?
Maxval (lentebb úgy van megadva, hogy törölt nick) azt mondja, hogy emberek vallomásán kívül nincs bizonyíték, mert nincs szöveg, hogy megállapítsuk, hogy az eltűnt szöveg és a Mormon könyve mennyiben hasonlíthatóak össze? Hogyan, ha később előkerült a szöveg?

A másik, de megírásakor ki is adott Spaulding-mű mennyiben hasonlít a Mormon könyvére?
A később előkerült szöveg alapján egyértelműen megállapítható, hogy a Mormon könyve ellen tanúskodók hamisan tanúskodtak?
Maxval történettudomány által igazolt hamis tényeket állít?



Összes írásaim, képeim, videóim az interneten

https://gyarmatiferencirasai.blogspot.com/2022/05/blog-post.html

2019.09.08.

https://www.churchofjesuschrist.org/study/manual/doctrine-and-covenants-and-church-history-seminary-teacher-manual-2014/section-02/lesson-45?lang=hun

A fenti helyen lévő mormon szövegben olvasható:
1833-ban egy korábbi egyháztag, Doktor Philastus Hurlbut okozott nagy gondokat az egyháznak. Korábban kizárták, mert házasságtörést követett el, miközben missziót szolgált, ezután az egyházi vezetők lehetővé tették számára, hogy újra az egyház teljes értékű tagja legyen, aztán ő megint vétkezett és másodszor is kizárták.
https://forum.index.hu/Article/showArticle?na_order=&na_start=1719&na_step=30&t=9144772

A fenti helyet használom a következőkben, ahol egy beszélgetés van. Az egyik fél mondja, vagy idézi, aki egy törölt nick:
Solomon Spaulding nyugdíjas tiszteletes még az 1810-es években fejezte be Manuscript Story (Kézirat történet) és Manuscript Found (A megtalált kézirat) című regényét. Ez utóbbi azért nem lett kiadva, mert amikor Spaulding Amity-be (Pennsylvania állam) költözött, a kéziratok eltűntek a nyomdából. A nyomdász az egyik alkalmazottjának a barátját, Sidney Rigdon-t gyanúsította lopással, de nem volt rá bizonyítéka.”
A mormon helyen ezt olvashatjuk tovább:
Hurlbut ezt követően azzal próbálta megfosztani hitelétől az egyházat és Joseph Smitht, hogy eskü alatt írt mormonellenes nyilatkozatokat gyűjtött, és hamisan azt állította, hogy a Mormon könyve egy olyan kéziraton alapszik, melyet Solomon Spaulding írt, nem pedig Isten hatalma által lett lefordítva.
Hurlbut azt állította, hogy Sidney Rigdon titokban megszerezte Spaulding kéziratát, majd Joseph Smithszel együtt összeollózva létrehozták a Mormon könyvét.
A másik helyen a törölt nick így folytatja:
Spaulding rokonsága és baráti köre azonban 1830 után döbbenten hallotta mormon misszionáriusoktól Spaulding tiszteletes jól ismert történeteit az Amerikában letelepedő zsidókról, akik az indiánok ősei lettek. Még a Léhi, Nefi, Mormon, "Maroni", Zarahemla és más tulajdonnevek is egyeztek.” A forrás a továbbiakban az ő közös tanúságtételükről beszél.
Beszélgetőtársa, MaciLaci68, aki nyilvánvalóan egy mormon ember, azt mondja, az 1880-as években Spaulding eltűnt írása előkerült. Laci ezt válaszolja törölt nicknek:
„A tanúskodások hamisak voltak, semmiféle ilyen nevek nem voltak abban a könyben. Ez ugyanolyan hamis tanúskodás volt mint a többi.
Joseph Smith-t 37-szer tartóztatták le és mentették fel.”
Az idézett mormon oldalon pedig ezt találjuk az előkerült kéziratról:
„senki nem találta meg benne az állítólagos párhuzamokat a Mormon könyvével – a kettő még csak nem is hasonlított egymásra.
Sidney Rigdon pedig csak a Mormon könyve kiadása után találkozott Joseph Smithszel.
Oliver Cowdery a következő bizonyságot tette Hurlbut vádaskodásainak hamis voltáról: „»Én… kezemben tartottam az aranylemezeket, melyekből [a Mormon könyve] le lett fordítva. A fordítóeszközöket is láttam. Az a könyv igaz. Nem Sidney Rigdon írta. Nem Mr. Spaulding írta. Én magam írtam, ahogy azt a próféta ajka szólta.« [Reuben Miller, journal, 1848–1849, Family and Church History Department Archives, 21 Oct. 1848; punctuation and spelling modernized.]” (idézi James E. Faust, „Valami nagy dolog”. Liahóna, 2002. jan. 54.).
Voltak Ohióban, akik aggódtak amiatt, hogy nemsokára olyan sokan lesznek az egyház tagjai, hogy egy erős szavazói körre és politikai hatalomra tesznek szert, és ezek az emberek fizettek Philastus Hurlbutnak azért, hogy hiteltelenítse Joseph Smitht és a Mormon könyvét. ][ [Joseph Smith: ] [az egyháztagoknak] „hatalmas üldöztetésben volt részük egy Doktor Hurlbut nevű ember révén, aki ledér és házasságtörő viselkedése miatt ki lett zárva az egyházból, és aki, hogy bosszút álljon rajtunk, csodás hazugságokkal áll elő, az emberek pedig futnak utána és pénzt adnak neki, hogy döntse romba a mormonizmust, ez pedig jelenleg nagy veszélyt jelent az életünkre nézve” (“Letter to William W. Phelps and Others, 18 August 1833,” 3; lásd josephsmithpapers.org; spelling standardized).”
(Oliver Cowdery volt az egyikük, aki tollba mondás után leírta a Mormon könyvét)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon